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Primary Care Partnerships Program 

Frequently Asked Questions: 22 November 2021 

OFFICIAL 

PCP TRANSITION  

QUESTION DEPARTMENT OF HEALTH RESPONSE 

What is the legal structure of 
the PCP transition?  

 

• The ‘transition out’ phase is a cessation of PCP Service Agreements 

with a ‘transition in’ phase to the Local Public Health Units (LPHU).   

• The PCP Service Agreement has information that auspice agencies 

should refer to in the first instance in regard to the Service Agreement 

requirements.   

• Refer to Attachment 1 of this FAQ for particular clauses of interest. 

Is this a ‘transfer of business’ 
process?  

 

• The transition process is not a ‘transfer of business’ process. The PCP 

Program is being decommissioned but the staffing, funding and high-

value health prevention functions are being transitioned to the LPHUs. 

How will the Department of 

Health (DH) manage the 

unique circumstances of each 

PCP? 

• The department acknowledges there are differences between PCPs 

and that this is a complex process. The department will assist each 

PCP to develop transition plans. 

• Transition plans will need to cater for the uniqueness of each of the 28 

PCPs.  

• The department needs to understand the particular circumstances for 

each PCP and a number of interdependent planning processes for the 

transition out and transition in phases including: employment, 

transitioning functions, current projects, the transition of assets, 

records and funding. 

• The department will continue to directly engage PCPs to ensure these 

circumstances are factored into individual plans 

Will all of the PCPs’ funding 

transfer to the LPHU at once? 

• All PCP Program funding will transfer to LPHUs effective 1 April 2022.  

How will PCP work and 

funding that is not ‘in scope’ 

for transition be managed? 

• Decisions concerning alternative arrangements for funding to PCPs 

from other sources will need to be considered in each PCP’s transition 

plan. 

• Arrangements may need to be negotiated and agreed to transfer 

contracts for funding and activity to the auspice agency or a new 

entity.  

Will PCPs’ offices be 
maintained? 

• The LPHU will make these decisions but an option is to maintain 

current tenancy arrangements.  

Who will be responsible for 

the storage of PCPs’ archived 

• The transition arrangement for PCP records will be included in the 

transition plan. 
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QUESTION DEPARTMENT OF HEALTH RESPONSE 

hard copy records and 

documents after March 2022? 

Will PCPs’ records and 

documents become the 

property of the department? 

 

• It should be noted that on termination of the Service Agreement, 

Clause 15.1 will be implemented. 

• The department, on behalf of the Victorian Government, retains legal 

ownership of all records. 

• As part of the agreed transition out arrangements with the parties, the 

department may transfer the ongoing storage and maintenance of 

these records to an appropriate third party. 

What will happen to assets 

previously purchased using 

PCP Program funding? 

• The transition arrangement for PCP assets valued in excess of $5,000 

will be included in the transition plan. 

• It should be noted that reference to Clause 7.4, Clause 7.7 and 

Clause 7.8 of the Service Agreement will inform the treatment of 

assets purchased in whole or in part by PCP Program funding. 

How will cash reserves 

accumulated from PCP 

Program funding be managed 

in the transition process? 

• The transition arrangement for accumulated PCP Program funding will 

be included in the transition plan. 

• The department is managing this on a case-by-case basis and further 

advice is being sought to confirm the adopted approach. 

• It should be noted that the Service Agreement Clause 4.8 and Clause 

4.9 will inform the department’s treatment of unspent and uncommitted 

program funds. 

How will accumulated cash 

reserves that did not come 

from PCP Program funding be 

managed in the transition 

process? 

• This matter will need to be resolved with the providers of non-PCP 

Program funding and incorporated into individual PCP transition plans. 

How will the department 
address the financial impact 
the transition will have on 
auspice agencies?  

• The impact of the transition process on auspice agencies will be 

considered on a case-by-case basis in accordance with Clause 14.6 

of the Service Agreement.   

• It is recognised that PCPs are each unique in their own way and will 

require an individual transition plan.  

What change management 
support is being provided for 
PCP employees? 

 

 

• Recognising the impact the transition may have on employees, 

VicPCP has been engaged to support PCP employees through the 

process. 

• PCP employees seeking support are encouraged to reach out to 

VicPCP.  

• The department is also considering establishing additional support for 

staff including the provision of HR support and assistance. 

TRANSITION TIMELINE  

QUESTION DEPARTMENT OF HEALTH RESPONSE 

When will the department 

have individual conversations 

with PCPs?  

 

• The department acknowledges that each PCP will require an 

individual transition plan and is committed to undertaking planning 

processes for each PCP that takes into account local needs.   
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QUESTION DEPARTMENT OF HEALTH RESPONSE 

• Based on information already provided by PCPs, a transition plan is 

being drafted. Regional departmental contacts will further assist in this 

process.   

• The department will schedule meetings with the key stakeholders for 

each PCP. Further details will be provided shortly. 

When will auspice agencies be 

provided with a plan with 

timelines and steps to 

complete the transition? 

What is the expected date for 

finalising the transition plan? 

• The transition to LPHUs will take effect on 1 April 2022. 

• A detailed transition timeline is being developed and will be provided 

to PCPs. 

• It is anticipated that the transition plan will be finalised by mid-

December. 

What notice will be provided to 

auspice agencies of the 

cessation of the Service 

Agreement? 

• The department is required to provide a notice period of three months 

for the termination of PCP service agreements. 

If the impact of COVID-19 on 

LPHUs continues, what will 

this mean for transition 

planning?  

 

• The department will consider a range of options should the COVID-19 

response create ongoing demands on LPHUs.  

 

ONGOING PLACE-BASED EFFORT 

QUESTION DEPARTMENT RESPONSE 

How many PCPs will be in our 

catchment area? 

• Currently there are nine LPHUs in operation throughout Victoria.  

• PCPs will be aligned to LPHU catchment areas with further details to 

be provided. 

How will the priorities and 

focus areas of each LPHU be 

determined if each PCP in the 

catchment area has a different 

set of priorities? 

• Due to their current focus on the COVID-19 response, formal 

engagement with LPHUs has not yet commenced but it is anticipated 

that this will commence in the near future.  

• The department acknowledges that engagement with LPHUs is a 

critical component of the transition process.  

• It is anticipated that health prevention will be a key focus of the design 

of the LPHUs.  

Will the funding that was for 

PCPs continue to be used to 

deliver services in the same 

geographic area and tailored 

to local communities following 

transition? 

What assurances can be 

given that the transition to 

LPHUs will not result in loss of 

• Local place-based responses are recognised as essential. 

• The delivery of high-value functions will require an ongoing presence 

and no loss of effort in local places. 

• Health services acknowledge the valuable work of PCPs to help them 

reach vulnerable communities.  

• The implementation of place-based responses will be assured 

through: 

o central prioritisation 

o local area planning  
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services and reduced 

autonomy for PCPs? 

o local action 

• Noting that work will be taking a health prevention focus, the PCP 

transition planning design principles highlight place-based effort by 

staff located in local communities.  

• The intent of the transition is that effort is maintained across 

catchments, and place-based partnerships and responses continue.  

What governance 

arrangements will be used for 

place-based models?  

 

• The key planning framework for LPHUs is: central priority; regional 

planning; and local action.  

• LPHUs are business units of health services and governance 

arrangements are currently in development.  

• As identified in the KPMG review of the PCP Program, the 

preservation of local partnerships is critical to the transition.   

LHPU DEVELOPMENT 

QUESTION DEPARTMENT RESPONSE 

What is the tenure and future 

funding of the LPHUs? 

• The future of public health, including LPHUs, is currently under the 

consideration of government.  

Will there be an opportunity for 

LPHUs to outsource work to a 

separately incorporated PCP? 

• There is no policy view on this at the moment.  

• It is possible that the LPHUs may choose to purchase specific project 

work. 

TRANSITIONING EMPLOYEES 

QUESTION DEPARTMENT OF HEALTH RESPONSE 

What will be the employment 

tenure for employees 

transferring to LHPUs? 

• Staff whose positions have been funded through the PCP Program 

will not lose entitlements or be disadvantaged in transferring to 

LPHU employment. 

Will PCP staff be required to 

work from a different location 

once they transition to LPHUs? 

When will advice be provided 

about whether LPHUs are able 

to accommodate staff? 

• A design principle of PCP transition planning is that staff will 

continue to work in their current location.  

• Each LPHU will make decisions about specific and suitable office 

locations, which may include retention of current tenancy 

arrangements on a time-limited basis. 

• The delivery of high-value functions (ie those that have a clear focus 

on LPHU health prevention priorities) will require an ongoing 

presence and no loss of effort in local places. 

What roles and positions will 

employees transition into?  

Will employees’ roles remain 

local with a place-based 

approach?  

 

• The transition of employees will be on a ‘no disadvantage’ basis to 

positions which have a clear focus on local prevention activity.  

• The department has identified the need for highly skilled people who 

can develop and maintain local partnerships in the prevention work 

of LPHUs.  

• Advice about the LPHU staffing profile and the position titles that 

PCP staff will transfer into, will be made available once finalised. 

• A design principle for PCP transition planning is to have action at 

local place, meaning preservation of staff.   

https://www.health.vic.gov.au/primary-care/review-of-pcp-program
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QUESTION DEPARTMENT OF HEALTH RESPONSE 

Are employees funded by the 

PCP Program able to request a 

redundancy package?  

• Redundancy packages will not be available for employees funded by 

the PCP Program. 

• It is intended that employees will transition to an equivalent position 

and this will occur on a 'no disadvantage’ basis. 

What will happen to PCP staff 

who are currently employed in 

hybrid roles funded across 

different services and settings? 

• All PCP Program full-time equivalent staffing funding will continue.  

• Further advice about staffing transition will be provided once details 

have been finalised.  

FURTHER INFORMATION 

• Regular updates will be provided through VicPCP.  

• Formal announcements will be communicated directly to all PCPs and posted on the department’s 

‘Review of PCP program’ webpage. 

• Should you require further information: 

o email pcp.transition@health.vic.gov.au   

o contact your local area contact  

o contact VicPCP.  

https://www2.health.vic.gov.au/primary-and-community-health/primary-care/primary-care-partnerships/pcp-review
mailto:pcp.transition@health.vic.gov.au
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Attachment 1: PCP Service Agreement clauses 

Clause 4.8  

If the Organisation complies with the Agreement and delivers the Services to the reasonable satisfaction of the 

Department in respect of a particular financial year then, subject to the Organisation completing a progress report 

or financial acquittal to the reasonable satisfaction of the Department, the Organisation may retain unspent and 

uncommitted funds unless the Department notifies the Organisation in writing within six (6) months after the 

conclusion of the applicable financial year that it requires repayment of the unspent and uncommitted funds in 

respect of that financial year due to performance related matters. 

Clause 4.9 

If, in the reasonable opinion of the Department, the Organisation: 

a) does not comply with this Agreement; 

b) does not deliver all or part of the Services to the Department's reasonable satisfaction; or 

c) has used, spent or committed all or part of the Funding other than in accordance with this Agreement; 

d) the Department may, subject to clause 4.9A, in its absolute discretion: 

e) give written notice to the Organisation requiring the Organisation to repay that part of the Funding and any GST 

paid to the Organisation in respect of that Funding and the Organisation will repay that amount to the 

Department within thirty (30) Days, or such other time period as agreed, of receiving the written notice from the 

Department; or 

f) re-negotiate the delivery of Services by the Organisation. 

Clause 7.4  

The Organisation will not dispose of any Asset worth over $5,000 (exclusive of GST) at the time of disposal which 

is listed or that should be listed on the Asset Register without the Department’s prior written consent.  For the 

purposes of this clause 7.4, the value of an Asset at the time of disposal will be the depreciated value from the time 

the Asset was purchased, unless otherwise agreed by the Department and the Organisation. 

Clause 7.7  

For assets purchased entirely with funding under the Service Agreement, if the organisation ceases to deliver all or 

part of the services, the organisation must comply with any request of the department for the organisation to: 

• transfer ownership of and deliver each asset to the department or to a third party as the department directs; 

• reimburse the department with an amount equal to the depreciated value of that asset  

Clause 7.8  

For assets purchased partially with funding under the Service Agreement, if the organisation ceases to deliver all or 

part of the services, the organisation must comply with any request of the department for the organisation to: 

• obtain the consent of any interested third party and sell the asset and use the proceeds to reimburse the 

department with an amount equal to the amount of funding that was used to purchase the asset, less any 

amount of depreciation; 
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• reimburse the department with any amount equal to the amount of funding that was used to purchase the 

asset, less any amount of depreciation; or  

• obtain the consent of any interest third party and transfer ownership of and deliver the asset to the 

department or to a third party as the department directs.  

Termination by the Department 14.6  

14.6 If there is a change in Victorian Government policy which affects the program or the Services, the Department 

may terminate this Agreement by giving the Organisation at least three (3) months' written notice.  

14.7 The Organisation will immediately comply with any directions in a notice given under clause 14.3, 14.5 or 

14.6. 14.7A  

If the Department terminates this Agreement under clause 14.5 or 14.6, it will pay the reasonable costs (other than 

loss of profit or income) necessarily incurred and substantiated by the Organisation that arise directly from the 

termination. The Organisation will use its best efforts to minimise any such costs arising from termination.  

14.7B The total amount payable by the Department to the Organisation, if any, under clause 14.7A will not exceed 

the total amount of Funding that would have been payable under the Agreement had it not been terminated, less 

any amount already paid under the Agreement. 

Clause 15.1  

On ... termination of this Agreement for any reason…the Organisation will comply….: 

1) within five (5) business days hand over to the Department or any third party nominated by the Department all 

Records provided to the Organisation by the Department relating to delivery of services;  

2) within five (5) business days transfer to the Department or any third party nominated by the department all 

Records created, managed and maintained relating to the delivery of the Services in a format and in a way that 

allows the Records to be quickly and easily accessed, retrieved, reviewed, kept and used by the Department or 

third party nominated by the Department. 


